Tok jobben for egen regning: – Det så rett og slett ikke ut

Roy Atle Valøy og et knippe medarbeidere fra Østbø fant frem frivilligheten og gjorde en real opprydding ved Turisthytta.

Hva gjør vi?

[ Artikkelen er originalt publisert i avisa nordland 20.09.21, an.no ]

Fredag var det duket for dugnad for Roy Atle Valøy og gjengen. De stilte opp frivillig for å prøve å gjøre noe med en av Bodøs største snakkiser om dagen. Nemlig utseendet rundt Turisthytta på Rønvikfjellet.

– Det var bare et trasig syn å se hvor mye hærverk det er der. Da spesielt med glass utover hele området – i pulverisert form. Så det er trasig for dem som ønsker å gå tur der, spesielt hvis de har firbeinte med seg, sier Valøy.

– Ekstremt mye

Valøy er leder for industriservice hos Østbø i Bodø. Den bakgrunnen kom absolutt til nytte.

– Det var veldig mye glass. Det var ekstremt mye. Det vi har gjort, er at vi brukte to av bilene våre for å teste ut ulike metoder for å suge opp sånt. Målet var å gjøre det rent i nabolaget for hunder og folk. Det var en dugnad, og ikke noe vi tok betalt for, sier han og fortsetter lystig:

– Det har vært en del klaging på at det var så mye glasskår der oppe. Så fant vi ut at vi har nå utstyret til å prøve å gjøre noe med det.

Tok en for hundene

De ulike bilene ble brukt, begge to. De var gode på hver sine ting.

– Deler av det var grodd inn både i terrenget og kjørt inn i veien. Så vi klarte ikke å få opp alt, men det er i alle fall bedre enn det var. Vi så at om vi skal ta der det var gress blir det en større jobb, sier han, og legger til:

– Vi er mye hundefolk i Østbø, og vi syns det var trasig at det skulle være sånn. Så da hadde vi lyst til å gjøre et forsøk på å få det bedre enn hva det var. Samtidig fikk vi testet ut litt teknikk på bilene og sett at de kunne brukes til det.

Alle vinduene er knust i første etasje. Tilsynelatende de aller fleste i andre etasje også. Men nå er utsiden i det minste shinet opp. Foto: Victoria Finstad (AN)Alle vinduene er knust i første etasje. Tilsynelatende de aller fleste i andre etasje også. Men nå er utsiden i det minste shinet opp. Foto: Victoria Finstad

Samtidig kostet de litt glass rundt og innenfor inngangen, slik at det skulle bli litt hyggeligere.

– Det så rett og slett ikke ut, sier Valøy om hele området.

– Veldig takknemlige

Runar Berg, en av eierne i Turisthytta, er utrolig takknemlig for jobben de ansatte fra Østbø har gjort for dem.

– De ringte oss og tilbød seg å gjøre det «free of charge» før helgen. Det er vi veldig takknemlige for. Nå når de har gjort det skal vi få satt opp gjerder der, og så får vi håpe at folk kan ferdes der. Jeg har lyst til å takke dem for jobben, sier Berg.

Selv syns eierne også at Turisthytta ikke akkurat er et hyggelig syn for tiden.

– Det er jo en utfordring, det der. Såpass ærlig må man være. Vi er i dialog med kommune og politi. Veien er nå åpnet, og den er jo blitt fantastisk fin. Men trafikken øker nå, så vi må sikre bygget. Utfordringen har jo vært at veien har vært stengt, sier han.

Noe glass ligger fortsatt igjen etter de Østbø-ansattes dugnad, og ikke alt lot seg fjerne så enkelt. Foto: Victoria Finstad (AN)

Noe glass ligger fortsatt igjen etter de Østbø-ansattes dugnad, og ikke alt lot seg fjerne så enkelt. Foto: Victoria Finstad

Men nå blir det andre boller. Eierne skal prøve å gjerde inn området med byggegjerder, og krysser fingrene for at folk holder seg på utsiden heretter.

– Det er litt avhengig av kranbil og levering av gjerdene, men vi håper at de kommer i dag og at vi har dem oppe i løpet av i morgen.

Selv var Berg og eierne der før veien ble åpnet.

– Vi er på saken, for å si det sånn. Vi var der en hel dag og ryddet med fire meget, meget arbeidsvillige karer fra jobzone. Det var litt av en jobb, avslutter Berg.